Android Cihazlarda Vscode Kullanımı - 2

Ferruh Cihan
3 min readSep 20, 2020

--

Bir önceki yazıda android cihazlara Vscode editörünü nasıl yükleyebileceğimizi açıklamaya çalışmıştım. Bu yazıda ise biraz daha ayrıntıya girerek Vscode editörünü daha verimli bir şekilde nasıl kullanabiliriz, çalışma alanımızı oluştururken nelere dikkat etmeliyiz gibi konuları açıklamaya çalışacağım.

Vscode editörüne giriş yapmak için bildiğiniz gibi önce Termux uygulamasını açıp ./start-ubuntu.sh komutu ile Ubuntu’yu başlatıyoruz. Daha sonra code-server komutu ile Vscode editörünü açıp tarayıcı ekranına geçiyoruz, terminal ekranındaki şifreyi girerek editörümüzü açıyoruz. Ancak öncesinde aşağıdaki konulara göz atmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.

Düzenli bir çalışma alanı oluşturabilmek için Vscode editörünü açmadan önce terminal ekranında iken klasörlerimizi oluşturabilir hatta remote repolarımızı da android cihazımıza indirip çalışmalarımıza devam edebiliriz.

Yazının devamında açıklamaya çalışacağım hususlar için Linux dosya yapısını ve git versiyon kontrol sistemini bildiğinizi varsayıyorum.

Termux Linux’e Git Kurulumu

İlk olarak git versiyon kontrol sistemini cihazımıza yüklememiz gerekiyor. Bunun için Termux uygulamasını açıp aşağıdaki adımları uygulayarak git’i cihazımıza yükleyebiliriz.

  1. Termux uygulamasını açınca karşımıza gelen ekrana pkg install git komutunu yazıp çalıştırıyoruz.
  2. Yükleme işlemi tamamlanınca versiyon numarasını gösteriyor ancak istediğimiz zaman 3.adımki komutu da uygulayabiliriz.
  3. git --version komutu ile yüklediğimiz versiyon kontrol sisteminin sürüm numarasını kontrol edebiliriz.

Çalışma Klasörü Oluşturma

Bir önceki yazıda değindiğim gibi Vscode ekranında File>Add Folder to Workspace… yolunu takip ettiğimizde Ubuntu “root” klasörünü görüyoruz ve Termux Linux klasörlerine ulaşamıyoruz. Termux Linux klasörleri ise bir üst katmanda bulunuyor. Bu bilgi biraz kafanızı karıştırmış olabilir. Ancak birisi Termux Linux’un diğeri ise Ubuntu’nun olmak üzere iç içe iki tane linux klasör yapısı bulunuyor.

Bu nedenle Termux Linux ekranında iken Ubuntu klasör sistemine girip çalışma klasörlerimizi oluşturmamız gerekiyor.

  1. Termux uygulamasını açınca ls komutunu çalıştırdığımızda Termux Linux uygulamasında home klasöründe olan klasörleri görebiliriz.
  2. Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta Termux Linux’un home klasörü içerisinde bu komutu çalıştırıyoruz. Yani Termux Linux’un root klasörüne geçiş yapmadık!
  3. cd ubuntu-fs komutu ile Ubuntu klasör sistemine giriyoruz.
  4. ls komutu ile Ubuntu klasörlerini listeliyoruz.
  5. Çalışma klasörümüzü home klasörü altında oluşturacağız.
  6. cd home komutu ile Ubuntu home klasörüne giriyoruz.
  7. mkdir vscode komutu ile vscode adında klasör oluşturuyoruz.
  8. cd vscode komutu ile oluşturduğumuz klasör içerisine giriyoruz.
  9. git versiyon kontrol sistemini Termux Linux’a yüklemiş olsak da Ubuntu klasörleri içinde de git’i kullanabileceğimiz için remote repomuzu
    git clone https://github.com/user.name/test.git komutu ile cihazımıza indiriyoruz.
  10. Remote repomuzun klasör olarak indiğini kontrol etmek için ls komutunu çalıştırıyoruz.
  11. Remote repomuzdan klonladığımız repomuz sağlıklı bir şekilde cihazımıza indiyse klasör olarak görebiliriz.
  12. Daha sonra klasörümüzün içerisindeki dosyaları kontrol etmek için cd test komutu ile klasörümüze giriyoruz.
  13. ls -a komutu ile klasörümüzün içerisinde bulunan tüm dosyaları kontrol ediyoruz.
  14. Eğer hiçbir hata ile karşılaşmadıysak klasörümüzün içerinde bulunan .git gizli klasörü dahil olmak üzere tüm dosyalarımızı görüntüleyebiliriz.

Vscode Çalışma Alanına Klasör Ekleme

Buraya kadar git versiyon kontrol sistemini cihazımıza ekledik, Ubuntu klasör sistemine girerek çalışma klasörümüzü oluşturduk ve remote repomuzdan çalışmamızı cihazımıza klonladık. Şimdi çalışma klasörümüzü Vscode çalışma alanına ekleyelim.

  1. Tarayıcı üzerinden Vscode ekranına giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden File>Add Folder to Workspace satırına tıklıyoruz.
  2. Üst tarafta açılan pencereye /home/vscode yazıp OK tuşuna basarak daha önce oluşturduğumuz klasörümüzü çalışma alanımıza ekliyoruz.
  3. Sol taraftaki UNTITLED(WORKSPACE) sekmesinden klasör ve dosyalarımızı görüntüleyebilir ve istediğimiz dosyayı açarak çalışmalarımıza başlayabiliriz.

Görüşlerinizi ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.

Sorularınız ve katkıda bulunmak için benimle twitter, medium, github üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

--

--